prof. dr hab. Władysława Łuczka

Pok. 724, VII piętro, Collegium Maximum
Numer telefonu: 618466343
E-mail: wladyslawa.luczka@up.poznan.pl
ORCID: 0000-0002-1997-8119

Studia wyższe ukończyła w 1977 r. na Wydziale Handlowo-Towaroznawczym Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, uzyskując tytuł magistra ekonomii (temat pracy magisterskiej Kryteria racjonalizacji konsumpcji w społeczeństwie socjalistycznym. Studium teoretyczne). Doktorat uzyskała w 1985 r. na Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej w Poznaniu (Temat rozprawy doktorskiej Ekonomiczno-społeczne aspekty zmian modelu konsumpcji ludności chłopskiej). Stopień doktora habilitowanego otrzymała w 1996 r. na Wydziale Ekonomii Akademii Ekonomicznej w Poznaniu (Temat rozprawy habilitacyjnej Uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej). Tytuł naukowy profesora nauk ekonomicznych z rąk Prezydenta Lecha Kaczyńskiego otrzymała w 2009 r. Zainteresowania badawcze koncentrują się na uwarunkowaniach rozwoju strony podażowej i popytowej rynku żywności ekologicznej oraz  zmianach konsumpcji w kontekście rozwoju zrównoważonego. Jest autorem lub współautorem ponad 230 publikacji, w tym 10 monografii.

Graduated in 1977 from the Faculty of Commerce and Commodity Science at the Poznań University of Economics and Business as an M.Sc. in economics (with an M.Sc. thesis titled Consumption rationalization criteria in a socialist society. A theoretical study). She was awarded a Ph.D. in 1985 at the Faculty of Agriculture of the Agricultural University in Poznań (with a doctoral dissertation titled Economic and social aspects of changes in the peasant population’s consumption model). She was awarded a postdoctoral (habilitation) degree in 1996 at the Faculty of Economics of the Poznań University of Economics (with a postdoctoral dissertation titled Conditions for the production and consumption of organic food). In 2009, she was awarded a scientific title of professor in economic sciences by the President Lech Kaczyński. Her research interests focus on the conditions for the development of the supply- and demand-side of the market for organic food and on changes in consumption in a context of sustainable development. She authored or co-authored ca. 250 publications, including 10 monographs.

Dziedzina, dyscyplina i specjalności naukowe: 

Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina: ekonomia i finanse.
Specjalności naukowe: ekonomia rozwoju zrównoważonego, ekonomia konsumpcji, ekonomia gospodarki żywnościowej.

Prowadzone przedmioty: 
  • Mikroekonomia,
  • Mikroekonomia zaawansowana
  • Seminarium magisterskie i licencjackie
Wybrane publikacje: 
  • Łuczka W., Kalinowski S. (2020). Barriers to the development of organic farming: a polish case study. Agriculture  10 (11), 536.
  • Smoluk-Sikorska J., Malinowski M., Łuczka W. (2020). Identification of the Conditions for Organic Agriculture Development in Polish Districts – an Implementation of the Canonical Analysis, Agriculture, 10(11), 514. 
  • Łuczka W. (2019). Changes in the behavior of organic food consumers. Ekonomia i Środowisko, nr 3 (70), s. 140-155.
  • Łuczka W. (2019). Green economy and bioeconomy concepts in the context of sustainable development, Ekonomia i Środowisko, nr 4 (67), s. 8-22.
  • Łuczka W. (2016). Zrównoważona konsumpcja i uwarunkowania jej rozwoju. Hand. Wewn, nr 6 (365), s. 136-145.
  • Łuczka W. (2016). The changes on the organic food market Journal of Agribusiness and Rural Development, 4 (42), s. 597-605.
  • Jabłońska-Porzuczek L., Łuczka W. (2016). Powszechny system emerytalny a aktywność zawodowa emerytów, Dyfin, Warszawa, s. 226.
  • Łuczka W., Jabłońska-Porzuczek L. (2015). Factors determining the decision to retire.  Acta Scientarum Polonorum, Oeconomia, 14 (3), s. 73-82.
  • Łuczka W. (2014). Network interconnections as a driver of innovativeness in meat industry companies, Acta Scientarum Polonorum, Oeconomia, 13 (4), s. 115-124.
  • Smoluk-Sikorska J., Łuczka W. (2014). Uwarunkowania handlu detalicznego żywnością ekologiczną. Dyfin, Warszawa, s. 173.
  • Smoluk-Sikorska J., Łuczka-Bakuła W. (2013). Sale of Organic Food In Specjalist and general retail grocery outlets – a comparative analysis, Acta Scientarum Polonorum, Oeconomia, 12 (1) 2013, s. 35-44.
  • Łuczka-Bakuła W. (2013). Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce po przystąpieniu do UE w aspekcie wsparcia PROW 2004-2006, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów   Rolnictwa i Agrobiznesu, Tom XV, Zeszyt 1, s. 135-141.
  • Łuczka-Bakuła W. (2013). Innowacyjność jako źródło wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw przemysłu mięsnego w Polsce, red. Agnieszka Nowak, Naukowcy w wielkopolskich firmach – staże badawcze szansą podniesienia innowacyjności i konkurencyjności kluczowych  branż  dla   rozwoju regionu.    Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Poznań, s. 275-285.
  • Łuczka-Bakuła W. (2013). Development of organic farming vs the support from the  RDP 2004-2006 (Rural Development Programme) and RDP 2007-2013, Journal of Agribusiness and Rural Development, 4(30), s. 161-175.
  • Łuczka-Bakuła W., Jabłońska-Porzuczek L. (2012). Wpływ modyfikacji systemu emerytalnego na finanse Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, Wiadomości Statystyczne, nr 8, s. 67-80.
  • Łuczka-Bakuła W. (2012).  Bariery i korzyści wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Zarządzanie i Finanse. Journal of Management and Finance, vol. 10, no. 3, part 2, s. 5-17.
  • Łuczka-Bakuła W. (red.) (2012). Podstawy mikro i makroekonomii. Problemy – testy – zadania, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań, ss. 342.
  • Łuczka-Bakuła W. (2012).  Bariery i korzyści wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Zarządzanie i Finanse. Journal of Management and Finance, vol. 10, no. 3, part 2, s. 5-17.
  • Łuczka-Bakuła W. (2010). System zarządzania środowiskowego w aspekcie tworzenia przewagi konkurencyjnej, Przegląd Organizacji, 11/2010, s. 10-13.
  • Łuczka-Bakuła W. (2010). Doświadczenia przedsiębiorstw w międzynarodowym i unijnym systemie zarządzania środowiskowego – ISO 14001 i EMAS Organizacja i Kierowanie, nr 5 (143), s. 79-88.
  • Łuczka-Bakuła W. Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju. PWE, Warszawa, s. 244.
  • Łuczka-Bakuła W. (red.) (2007). Mikroekonomia – wybrane problemy, Wyd. Akademii Rolniczej w Poznaniu, s.136.
  • Łuczka-Bakuła W. (red.) (2004). Gospodarka i obszary wiejskie wobec procesu globalizacji, Wyd. Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, s.184.
  • Łuczka-Bakuła W. (red.) (1997). Wieś i rolnictwo w okresie przemian systemowych, Wydawnictwo WiS, Poznań, s. 155.
Projekty badawcze: 
  • The Outlook for and Threats to Ecological Farming in East-Central Europe in the Light of Experiences of the EEC Countries, nr 744/94  - projekt Fundacji Batorego realizowany w latach 1995-1996 (kierowanie).
  • Włosko-polski projekt PHARE „Rolnictwo ekologiczne”, PL 01/IB/AG/04, realizowany w 1995 r. (udział).
  • Doświadczenia krajów EWG w ekologizacji rolnictwa i artykułów spożywczych oraz możliwości ich adaptacji w polskich warunkach,  projekt KBN, PB Nr 1 P110 053 06, realizowany w latach 1993-1995 (kierowanie).
  • Międzyuczelniany projekt badawczy Akademii Ekonomicznej w Poznaniu i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pt. „Wykształcenie a poziom życia gospodarstw domowych na obszarach wiejskich Wielkopolski”, nr projektu 1/088/WI/07/AE, termin realizacji 01.05.2007 - 30.04.2008.
  • Projekt finansowany przez Urząd Miasta Poznań pt. „Poziom cen żywności ekologicznej w sklepach detalicznych miasta Poznania”, termin realizacji 07.10.2009 – 30.11.2009.
  • Stan i uwarunkowania handlu detalicznego żywnością ekologiczną, projekt badawczy MNiSW, nr NN112 385440, realizowany w latach 2010-2014 (kierowanie).
Funkcje i stanowiska: 

• Prodziekan ds. Nauki Wydziału Ekonomicznego   
• Członek Rady Naukowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
• Członek Rady Naukowej Dyscypliny Ekonomia i Finanse
• Członek Komisji Dyscypliny Ekonomia i Finanse w Szkole Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
• Przewodnicząca Wydziałowej Komisji Oceniającej
• Kierownik Katedry Ekonomii