prof. UPP dr hab. Barbara Hadryjańska

Pok.605, VI piętro, Collegium Maximum
Numer telefonu: 618487133
E-mail: barbara.hadryjanska@up.poznan.pl
ORCID:https://orcid.org/0000-0003-2618-1092

Studia wyższe ukończyła na Wydziale Towaroznawstwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu (temat pracy magisterskiej Oznaczanie liczby diastazowej miodów). Stopień naukowy doktora w zakresie nauk ekonomicznych uzyskała w 1999 roku (Temat rozprawy doktorskiej Badania nad ujęciem systemowym zagospodarowania zużytych opakowań szpitalnych na przykładzie wybranych szpitali miasta Poznania). W 2016 roku uzyskała stopnień naukowy doktora habilitowanego nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa.  Głównym osiągnięciem naukowym będącym podstawą do uzyskania tego stopnia była monografia naukowa pt.:  „Ekologizacja procesu produkcji a kształtowanie konkurencyjności w przedsiębiorstwach przetwórstwa mleczarskiego”. Główne zainteresowania badawcze to: ochrona środowiska w przedsiębiorstwach, zarządzanie środowiskowe, zrównoważony rozwój i jego wdrażanie w przedsiębiorstwach, konkurencyjność przedsiębiorstw. Jest autorką lub współautorką ponad 70 publikacji, w tym dwóch skryptów do ćwiczeń.Od 2002 do  2019 roku była zatrudniona na stanowisku adiunkta w Katedrze Ekonomii na Wydziale Ekonomiczno-Społecznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Od 2019 roku obejmuje stanowisko profesora uczelni na tym samym Wydziale.

Graduated from the Faculty of Commodity Science at the Poznań University of Economics (with an M.Sc. thesis titled Specifying the diastase number of mead). She was awarded a Ph.D. in economics in 1999 (with a doctoral dissertation titled Research on a systemic approach to the management of hospital packaging waste based on the example of selected hospitals in the city of Poznań). In 2016, she was awarded a postdoctoral (habilitation) degree in economic sciences, in the field of commodity science. Her main scientific achievement which provided grounds for granting her a postdoctoral degree was a scientific monograph titled “Greening the production process vs. developing the competitiveness in milk processing companies.” Her main research interests include corporate environmental protection; environmental management; sustainable management and how it is implemented in enterprises; and enterprise competitiveness.  She authored or co-authored over 70 publications, including two hands-on training scripts. From 2002 to 2019, she was employed as an Assistant Professor in the Department of Economics, Faculty of Economics and Social Sciences, Poznań University of Life Sciences. Since 2019, she has been an Associate Professor at the Faculty.

Dziedzina, dyscyplina i specjalności naukowe: 

Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina: ekonomia i finanse.
Specjalności naukowe: zrównoważony rozwój przedsiębiorstw, konkurencyjność przedsiębiorstw, polityka ekologiczna podmiotów gospodarczych, budżet gmin

Prowadzone przedmioty: 
  • Mikroekonomia
  • Ekonomia i Zarządzanie
  • Ekonomia
  • Ekonomiczne Aspekty Ochrony Środowiskowa
  • Seminarium
Wybrane publikacje: 
  • Hadryjańska Barbara (2019): Differences in the use of municipal bonds by rural municipalities across the Polish territory, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu”  vol. 63, nr 10.
  • Hadryjańska B. (2018): Environmental management in the dairy industry and its relevance for sustainable development, Journal of Management and Financial Sciences, vol. XI, issue 32, pp. 39-52.
  • Hadryjańska B. (2017): Competitiveness of dairy industry companies operating In sustainable development conditions, Journal of Agribusiness and Rural Development, 3(45), Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, s. 543-551.
  • Hadryjańska B. (2015): Ekologizacja procesu produkcji a kształtowanie konkurencyjności w przedsiębiorstwach przetwórstwa mleczarskiego, Wydawnictwo Polskie Towarzystwo Ekonomiczne Oddział w Poznaniu, Poznań.
  • Hadryjańska (2015): Environmental protection in the dairy industry with particular emphasis on water and sewage management, [w:] Current trends in commodity science. New trends in food quality, packaging and consumer behaviour, Poznań University of Economics and Business, Faculty of Commodity Science, s. 151-161.
  • Hadryjańska B. (2015): Zrównoważona produkcja w przedsiębiorstwach branży mleczarskiej, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 856, Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania nr 40 tom 2, s.215-225.
  • Matuszak-Flejszman A., Hadryjańska B., Górna J. (2013): Changes in environmental management after Poland’s entry to the EU – the example of the dairy sector, Polish Journal of Environmental Studies, Vol. 22, No. 3, s. 781-791.
Projekty badawcze: 
  • Projekt badawczy MNiSW w ramach grantu habilitacyjnego nr NN 112346938 „Ekologizacja przedsiębiorstw mleczarskich i jej wpływ na konkurencyjność jednostek produkcyjnych” – główny wykonawca (2010-2013)
Funkcje i stanowiska: 
  • Członek Rady Naukowej Dyscypliny Ekonomia i Finanse
  • Członek Rady Programowej Kierunku Studiów Ekonomia
  • Członek Komisji Dyscyplinarnej Pracowników Naukowych
  • Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego Oddział w Poznaniu
Pozostałe informacje: 

Zainteresowania pozanaukowe:

  • Tatry
  • Joga
  • Morsowanie
  • Fotografowanie
  • Taniec
  • Rekreacyjne bieganie