dr Paweł Boczar

Doktor nauk ekonomicznych, absolwent Wydziału Nauk Ekonomicznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Rozprawę doktorską pt. " Rozwój światowego rynku olejów roślinnych w latach 1961-2003” obronił w 2008 roku. Autor i współautor ponad 25 publikacji naukowych. Uczestnik ponad 20 konferencji i seminariów naukowych, autor kilkunastu referatów. Organizator i uczestnik wyjazdów studyjnych. 

Doctor of Economic Sciences, graduate of the Faculty of Economic Sciences at the Warsaw University of Life Sciences. He defended his doctoral thesis entitled "Development of the world market of vegetable oils in the years 1961-2003" in 2008. Author and co-author of over 25 scientific publications. Participant of over 20 conferences and scientific seminars, author of several papers. Organiser and participant of study tours.

Dziedzina, dyscyplina i specjalności naukowe: 
  • Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina: ekonomia i finanse.
  • Specjalności naukowe: ekonomia rolna i ekonomika gospodarki żywnościowej.
Prowadzone przedmioty: 
  • Zarządzanie produkcją w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego 
  • Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw przemysłu spożywczego 
  • Rynek rolno-żywnościowy
  • Obrót rolno-żywnościowy w ujęciu regionalnym 
  • Podstawy oceny kosztów jakości
Wybrane publikacje: 
  • Boczar P. (2018): Białko roślinne – źródła, koszty produkcji i jakość. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, Tom 16, Zeszyt 3. Wydawnictwo SGGW. Warszawa str. 35-48.
  • Boczar P., Błażejczyk-Majka L. (2018): Konsumenci oleju rzepakowego a konsumenci oleju słonecznikowego w Polsce. Handel Wewnętrzny;2(373) str. 90-103.
  • Boczar P. (2016): Znaczenie gospodarcze soi oraz możliwości rozwoju jej produkcji w Polsce. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, Tom 16, Zeszyt 3. Wydawnictwo SGGW. Warszawa str. 35-48.
  • Boczar P. (2016): Konkurencyjność w produkcji rzepaku, kukurydzy i buraków cukrowych na świecie – wybrane elementy. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego. 1 (84) str. 76-102.
  • Błażejczyk-Majka L., Boczar P. (2016): Zastosowanie metod wielowymiarowych w charakterystyce preferencji konsumentów. Metody ilościowe w badaniach ekonomicznych. Tom XVII/3, str 18 – 32.
  • Boczar P., Błażejczyk-Majka L (2015): Characteristics of vegetable oil consumers in Poland in a view of sustainable consumption principles. Acta Scientiarum Polonorum. Seria: Oeconomia. 14 (3) Warszawa str. 15-26.
  • Boczar P. (2015): Konkurencyjność w produkcji pszenicy na świecie – wybrane elementy. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego. 4 (82) str. 68-84.
  • Boczar P. (2014): Możliwości produkcji rzepaku w Polsce i zmiany kierunków jego wykorzystania. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Poznań.
  • Boczar P., Čingienė R. (2013): The Production Potential of Winter Wheat, Rye, Maize, Winter Rape, Sugar Beet and Potato in Poland on the Background of Current Natural and Organisational-Economic Conditions. Rural Development 2013, Proceedings Volume 6 no. 1; Kowno, str. 41-47.
  • Boczar P. (2012): Czynniki decydujące o konkurencyjności produkcji wybranych olejów roślinnych na świecie. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, Tom 12, Zeszyt 4. Wydawnictwo SGGW. Warszawa str. 5-13.
  • Boczar P., Zimmer Y. (2012): Koszty produkcji jako wyznacznik konkurencyjności producentów zbóż na świecie [w] Konkurencyjność gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej. Red. A. Kowalski, M. Wigier, M. Dudek. IERIGŻ-PIB Warszawa, str. 152-171.
  • Boczar, P. Błażejczak-Majka L. (2011): Competition for space between cereals and oil crops in terms of its worldwide dynamics. Acta Scientiarum Polonorum. Seria: Oeconomia 10 (2) Warszawa. str. 5-17
  • Boczar P. Sznajder M.(2011): Rozwój światowego rynku olejów roślinnych w latach 1961-2005. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Poznań.
  • Lubiewski Z., Boczar P., Błażejczak-Majka L., Śmigielska H., Lewandowicz G., (2011) Tłuszcz kanałowy jako potencjalny surowiec do produkcji biodiesla (estrów metylowych kwasów tłuszczowych)., [w] „Towaroznawstwo żywności w zapewnieniu potrzeb konsumenta”. Zeszyty naukowe 206. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Poznań, str. 244-254.
  • Boczar P. (2010): Specyfika sektora oleistego. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, zeszyt 1, str.163-174.
Projekty badawcze: 
  • Wpływ zmian kierunków wykorzystania rzepaku na uczestników polskiego rynku roślin oleistych i produktów ich przetwarzania", realizacja grantu 2011-2014, Kierownikiem grantu własnego N N112 395940
  • Foresight technologiczny – tłuszcze kanałowe jako źródło surowca do produkcji biopaliw". Numer projektu badawczego 8/097/WI/10. Kierownik grantu interdyscyplinarnego.
  • Współautor ekspertyz: "Produkcja i rozdysponowanie mleka w wielkopolsce oraz konsekwencje dla rozwoju mleczarstwa w regionie", "Skutki potencjalnego wycofania wybranych substancji czynnych dla upraw polowych i sadowniczych w Polsce".
  • Współpraca międzynarodowa od 2009 roku w ramach projektu agri benchmark Cash Crop.
Funkcje i stanowiska: 
  • Koordynator ds. Praktyk Studenckich na Kierunku Polityka Społeczna w latach 2010-2013
  • Koordynator katedralny ds. jakości kształcenia w latach 2014-2017
  • Członek kierunkowego zespołu ds. jakości na kierunkach: Ekonomia I i II stopień, Finanse i Rachunkowość oraz Polityka społeczna oraz Towaroznawstwo w latach w latach 2014-2017