dr Joanna Smoluk-Sikorska

Jestem absolwentką Akademii Ekonomicznej w Poznaniu na kierunku Ekonomia, specjalność publicystyka ekonomiczna i public relations. Tytuł zawodowy magistra uzyskałam w 2003 r. W tym samym roku związałam się z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu rozpoczynając studia doktoranckie. W 2009 r. uzyskałam stopień naukowy doktora nauk ekonomicznych na Wydziale Ekonomicznym Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Moje zainteresowania naukowe obejmują rynek żywności ekologicznej, ze szczególnym uwzględnieniem kanałów dystrybucji ekoproduktów, sfery konsumpcji i poziomu cen tej żywności. Kolejnym obszarem moich badań są procesy globalizacyjne zachodzące na rynku piwa. Jestem autorką i współautorką ponad 60 publikacji naukowych w języku polskim i angielskim, w tym dwóch monografii. Od 2017 r. jestem niezależnym ekspertem Komisji Europejskiej i biorę udział w ocenie wniosków składanych do Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych.

I graduated from the University of Economics and Business in Poznań in the field of Economics, specializing in economic journalism and public relations. I obtained a master’s degree in 2003. Afterward, I joined the University of Life Sciences in Poznań, starting my doctoral studies. In 2009, I obtained a Ph.D. degree in Economics at the Faculty of Economics of the West Pomeranian University of Technology in Szczecin. My scientific interests include the organic food market, with particular emphasis on the distribution channels of organic food products, their prices, and consumption. Another area of my research is the globalization processes in the beer market. I am an author and co-author of over 60 scientific publications in Polish and English, including two monographs. Since 2017, I have been working as an external expert of the European Commission, participating in the evaluation of proposals submitted to the Research Executive Agency.

Dziedzina, dyscyplina i specjalności naukowe: 

Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina: ekonomia i finanse.
Specjalności: ekonomia zrównoważonego rozwoju, rozwój obszarów wiejskich, ekonomika konsumpcji.

Prowadzone przedmioty: 
  • Ekonomia menedżerska
  • Managerial economics
  • Mikroekonomia
  • Ekonomia 
  • Economics
  • Seminarium dyplomowe

 

Wybrane publikacje: 
  • Smoluk-Sikorska J. (2022): Consumer behaviours in the organic food market. Annals PAAAE XXIV (3): 160-174.
  • Smoluk-Sikorska (2021): Szanse i ograniczenia rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce Difin, Warszawa, ss. 136.
  • Smoluk-Sikorska J., Malinowski Mariusz (2021): An attempt to apply canonical analysis to investigate the dependencies between the level of organic farming development in Poland and the chosen environmental determinants, Energies, vol. 14 (iss. 24), art. no. 8390 .
  • Łuczka W., Shmygol N., Varlamova I., Smoluk-Sikorska J., Malinowski M. (2021): Environmental performance index to assess the situation in regions of Ukraine in terms of their competitiveness, European Research Studies Journal, vol. 24 (Spec. iss. 1), s. 3-27.Smoluk-Sikorska J., Malinowski M., Łuczka W. (2020): Identification of the Conditions for Organic Agriculture Development in Polish Districts—an Implementation of Canonical Analysis, Agriculture, vol. 10, iss. 11, art. 514.
  • Malinowski M., Smoluk-Sikorska J. (2020): Spatial relations between the standards of living and the financial capacity of Polish district-level local government, Sustainability,  vol. 12, iss. 5, art. 1825.
  • Smoluk-Sikorska J. (2019):  Sales channels from organic food processing companies,  Ann. Pol. Assoc. Agric. Agribus. Econ., t. 21, z. 4, s. 436-445.
  • Smoluk-Sikorska J., (2018): The Organic Food Market in Poland – Obstacles and Development Opportunities in Retail, Proceedings of the International Scientific Days 2018, "Towards Productive, Sustainable and Resilient Global Agriculture and Food Systems", Faculty of Economics and Management, Slovak Agricultural University in Nitra, the Slovak Republic, 16-17 May, p. 1131-1143.
  • Jabłońska-Porzuczek L., Smoluk-Sikorska J., Kalinowski S. (2018): Determinanty mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw branży piekarniczo-cukierniczej, Politechnika Śląska. Zeszyty Naukowe Nr 1996. Seria: Organizacja i Zarządzanie. Zeszyt 117. Zarządzanie współczesną organizacją, s. 173-185.
  • Smoluk-Sikorska J., Łuczka W. (2018): Organic Market in Poland – Condition and Determinants of Development, In: Food Safety - Food Security, Food Proceedings of the 27th International Scientific Conference, September 19-20, 2018, Prague, Czech Republic, p. 326-332.
  • Smoluk-Sikorska J. (2017): Distribution of Organic Food in Poland, Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Problemy Rolnictwa Światowego, Vol. 17 (XXXII), No. 4, s. 292-301.
  • Smoluk-Sikorska J. (2017): Pricing policy in Organic Food Retail Trade, Journal of Agribusiness and Rural Development, 3(45) 2017, 657–665.
  • Łuczka W., Smoluk-Sikorska J., Kalinowski S. (2017): The State of Organic Food Processing in Poland. In: Competitiveness of European Agriculture and Food Sectors, Proceedings of the 26th International Scientific Conference Agrarian Perspectives, September 13-15, 2017, Prague, Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Economics and Management, p. 349-354.
  • Łuczka W., Smoluk-Sikorska J. (2017): Sustainable Consumption – Between Theory and Practice, "Proceedings of The 8th international scientific conference Rural Development 2017: Bioeconomy Challenges, 23–24 November, 2017, Aleksandras Stulginskis University, Akademija, Kauno, Lithuania, p. 1161-1162.
  • Jabłońska-Porzuczek L., Smoluk-Sikorska J., Kalinowski S. (2014): The Selected Elements Allotting Competitiveness of Fruit and Vegetables Processing Enterprises, Intercathedra, No 30/2, s. 34-40.
  • Łuczka W., Smoluk-Sikorska J. (2014): Polish Organic Farming in the Period of Integration with The European Union, Intercathedra, No 30/4, s. 63-68.
  • Łuczka W., Smoluk-Sikorska J., Kurek M. (2014): Benefits and costs of environmental management in enterprises of Wielkopolska, Intercathedra, 30/4, s. 57-62.
  • Łuczka W., Smoluk-Sikorska J. (2014): Support of organic agricultural holdings in farmers’ opinion, Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, Seria Oeconomica, No 314(77)4, s. 69-78. 69-78.
  • Smoluk-Sikorska J., Łuczka W. (2014): Supply sources of specialist outlets offering organic food in Poland, Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, Seria Oeconomica, No 314(77)4, s. 99-106.
  • Smoluk-Sikorska J. (2014): Sale of Organic Food in Specialist Outlets in Poland, Intercathedra, No 30/3, s. 72-79.
  • Smoluk-Sikorska J., Jabłońska-Porzuczek L., Kalinowski S. (2014): Wybrane elementy potencjału konkurencyjności przedsiębiorstw przetwórstwa owocowo-warzywnego, Journal of Agribussiness and Rural Development, nr 3(31), s. 253-261.
  • Smoluk-Sikorska J., Łuczka-Bakuła W. (2013): Sale of organic food in specialists and general retail grocery outlets – a comparative analysis, Acta Scientiarum Polonorum. Seria Oeconomia. 12 (1), s. 35-44.
  • Kalinowski S., Smoluk-Sikorska J., Jabłońska-Porzuczek L. (2013): Wybrane elementy konkurencyjności przedsiębiorstw przetwórstwa owocowo-warzywnego. Roczniki SERiA, Tom XV, Zeszyt 6, s. 113-118.
  • Smoluk-Sikorska J., Kalinowski S. (2011): The economic significance of the brewing sector in the European Union, Acta Scientiarum Polonorum Seria Oeconomia, 10(4), s. 117-130.
  • Kalinowski S., Smoluk-Sikorska J. (2011): Procesy globalizacyjne w browarnictwie europejskim, Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa, 9 (74), s. 92-102. (8 p.)
  • Łuczka-Bakuła W., Smoluk-Sikorska J., (2011): Quality as a criterion for purchasing decisions of the organic food consumers, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, 216, s. 214-222.
  • ​Smoluk-Sikorska J. (2010): The Condition of Organic farming and Market of its Products in The European Union, Journal of Agribusiness and Rural Development, s. 87-95.
Projekty badawcze: 
  • 7.10.2009 -30.11.2009 – Projekt badawczy finansowany przez Urząd Miasta Poznania pt. „Poziom cen żywności ekologicznej w sklepach detalicznych miasta Poznania”, nr RoM.V//3420 – wykonawca.
  • 4.05. 2011-03.05.2014 – Projekt badawczy finansowany przez MNiSW pt. „Stan i uwarunkowania handlu detalicznego żywnością ekologiczną”, nr NN112 385440 – wykonawca.
  • 2.06.2022 - 1.12.2023 – Projekt badawczy finansowany przez NCN: Miniatura 6, pt. "Relacje cenowe na rynku żywności ekologicznej w Polsce",  nr DEC-2022/06/X/HS4/00081 - kierownik projektu
  • 1.10.2023–31.03.2025  – Projekt finansowany przez Visegrad Grant, pt, "Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries", grant nr  22320288 - partner/wykonawca.
Funkcje i stanowiska: 
  • Członek Rady Programowej kierunku Agri-Food Economics and Trade