dr Ewelina Marek-Andrzejewska

Ewelina Marek-Andrzejewska jest adiunktem na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Prowadzi badania z zakresu ekonomii behawioralnej, neuroekonomii i ekonomii ochrony środowiska w kontekście marnowania żywności i produkcji zwierzęcej. Szczególnie interesuje się zastosowaniem powyższych dziedzin naukowych do kształtowania polityki publicznej. Jest autorką wysokiej jakości artykułów naukowych, raportów dla decydentów (w tym dla Komisji Europejskiej oraz Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD)) oraz recenzentką dla czasopism naukowych. Jest laureatką krajowych i międzynarodowych konkursów badawczych oraz członkiem Research network on Experimental Economics for Common Agricultural Policy (REECAP) oraz European Food Consumer Science Community (COMFOCUS).  Stopień doktora nadano jej w 2016 roku na Uniwersytecie w Lyonie (Francja). Wcześniej uzyskała dwa tytuły magistra w dziedzinie ekonomia i finanse na Uniwersytecie w Hohenheim w Stuttgardzie (Niemcy) i Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu (Polska). W latach 2008-2014 pracowała jako analityk ds. polityki publicznej dla Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) w Paryżu.

Ewelina Marek-Andrzejewska, PhD, is an assistant professor at the Faculty of Economics at the Poznań University of Life Sciences in Poland. She conducts research in the fields of behavioural economics, neuroeconomics and environmental economics in the context of food waste and animal production. She is particularly interested in applying the above scientific fields to public policy. She is the author of high-quality scientific articles, reports for decision-makers (including the European Commission (EC) and Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)) and a reviewer for scientific journals. She is a laureate of national and international scientific competitions and a member of Research network on Experimental Economics for Common Agricultural Policy (REECAP) and the European Food Consumer Science Community (COMFOCUS). She participates in and leads international research projects. She earned her PhD from the University of Lyon (France) in 2016. She also holds two master's degrees from the University of Hohenheim in Stuttgart (Germany) and the Poznań University of Life Sciences (Poland). From 2008 to 2014, she worked as a public policy analyst for the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) in Paris.

Dziedzina, dyscyplina i specjalności naukowe: 
  • Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina: ekonomia i finanse.
  • Specjalności naukowe: ekonomia behawioralna, neuroekonomia, ekonomia ochrony środowiska, produkcja zwierzęca, marnowanie żywności, zrównoważony rozwój, polityka publiczna.
Prowadzone przedmioty: 
  • Ekonomia behawioralna i eksperymentalna / Behavioural and experimental economics
  • Ekonomika konsumpcji/ Economics of consumption
  • Zachowania konsumentów na rynku gospodarki żywnościowej/ Consumer behaviour on food markets
  • Role of trade fairs and exhibitions in international relations
  • Marketing
Wybrane publikacje: 
Projekty badawcze: 
  • Sustainable Livestock Systems Transition and Evidence Platform for Upgrading Policies, Akronim: STEP UP, finansowanego z programu Horyzont Europa na kwotę 100 006,25 € dla UPP. Kierownik projektu z ramienia UPP.
  • Bringing Excellence to Transformative Socially Engaged Research in Life Sciences through Integrated Digital Centers, Akronim: BETTER Life, finansowanego z programu Horyzont Europa na kwotę 194 500 € dla UPP i koordynowanego przez prof. dr hab. Piotra Tryjanowskiego. Całkowita wartość projektu wynosi 1 871 843,75  €. Wykonawca projektu z ramienia UPP.
  • Exploring Food Consumer Science on a European scale, Akronim: COMFOCUS, finansowanego z programu Horyzont Europa 2020. Całkowita wartość projektu wynosi 4 997 142,35 €. Zostałam laureatką konkursu w ramach projektu COMFOCUS, dzięki któremu pozyskałam fundusze na staż i badania na Uniwersytecie w Bolonii w 2023/24 roku.    
  • Zachowania konsumentów w kontekście marnotrawstwa żywności w warunkach wysokiej inflacji, współfinansowanego z Narodowego Centrum Nauki na kwotę 49 137 zł, kierownik projektu.
  • Lecturer for a one-day seminar entitled: “Linking food waste to the environment and health: A case for consumer policy” financed by the ‘Sport, recreation and health industry co-operation research network’ project (EFOP-3.6.2-16-2017-00003).
  • Travel grant from the EU funding to participate in brokerage event BioHorizon 2018 in Brussels.
  • Research staff in European Social Fund: A European grant for the "STABILO" project: Development of an innovative IT tool and a related method of coping with stress in soft skills development.
  • Research staff in European Regional Development Fund: “Investigation of labour resources and motivational profiles of low-skilled employees: Development of a psychological tool with support of IT solutions” at the Nicolaus Copernicus University.
  • Research grant from the Ministry of Science and Higher Education for conducting research in neuroscience at Nicolaus Copernicus University.
  • Research staff in “Investigation of labour resources and motivational profiles of low-skilled employees: Development of a psychological tool with support of IT solutions”, European Regional Development Fund.
  • Research staff in “Framework Contract on Behavioural Studies”, European Commission EAHC/2011/CO/01.
  • Research staff in: “Study on marketing to children through social media, online games and mobile applications”, European Commission (DG SANCO).
  • Research staff in: “Preparation of the legal and technical background for a voluntary EU standard for low emitting combustion engine driven cars (EULES)”, European Commission (DG ENV).
  • Research staff in „Incentivizing environmentally responsible behaviour: An integration of economic and psychological approaches (INCRESP)“, Agence National de la Recherche (France).
  • Scholarship from the Markelstiftung for talented students for a six-month internship at the OECD.
  • Socrates-Erasmus scholarship for an academic year at the University of Hohenheim.
  • Leonardo da Vinci scholarship for an internship at the Württembergische Weingärtner- Zentralgenossenschaft.
Funkcje i stanowiska: 
  • Kierownik i wykonawca krajowych i międzynarodowych projektów badawczych
  • Adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu
  • Zewnętrzny ekspert do Komisji Europejskiej
  • Doktorant na Uniwersytecie w Lyonie (Francja)
  • Analityk polityki publicznej w Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) i Komisji Europejskiej w latach 2008-2014.
Pozostałe informacje: 

Wdrażane innowacje dydaktyczne: 

  • Jest inicjatorką i współtwórcą laboratorium ekonomii behawioralnej na Wydziale, który służy studentom i naukowcom do prowadzenia innowacyjnych badań z zakresu ekonomii i finansów.
  • Jako członek European Food Consumer Science Community (COMFOCUS) przyczynia się do powstania zharmonizowanej nauki o konsumentach, opartej na zharmonizowanych metodologiach i danych, która może lepiej wspierać publiczną politykę żywnościową i prywatne strategie. Wyniki projektu będą wdrożone w zajęcia dydaktyczne.
  • Uczestniczy w  ww. projekcie BETTER LIFE, którego głównym celem jest ustanowienie europejskiego cyfrowego centrum doskonałości dla badań ze społecznym zaangażowaniem, które zapewniłoby odpowiednią infrastrukturę dla transferu wiedzy i innowacji do społeczeństwa przez młodych naukowców i studentów ostatnich lat w Europie.
  • Planowane jest zaangażowanie studentów do europejskiego projektu STEP UP, który rozpocznie się w styczniu 2024.