Pok. 521, V piętro, Collegium Maximum
Numer telefonu: 618487126
E-mail: gorynska@up.poznan.pl; gorynska-goldmann@up.poznan.pl
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0884-4772
Research Gate: https://www.researchgate.net/profile/Elzbieta_Gorynska-Goldmann2
Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?user=LEWXO2cAAAAJ&hl=pl&oi=ao
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/el%C5%BCbieta-gory%C5%84ska-goldmann-43a1a1169/
Absolwentka UWM Olsztyn. W 2007 r. obroniła pracę doktorską w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji uzyskując tytuł doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. Działalność naukowa skupiona wokół dwóch wiodących zagadnień, tj. analizy zachowań konsumentów oraz reakcji przedsiębiorstw na ich zmiany. Zaowocowało to badaniami dotyczącymi zachowań i zwyczajów konsumentów żywności, jako istotnego elementu kultury społeczeństwa, analizy rynku rolno-żywnościowego, jego podmiotów oraz ich innowacyjności i konkurencyjności, analiz marketingowych. Autorka lub współautorka około 80 prac twórczych, w tym 9 monografii naukowych lub rozdziałów w monografiach. Praktycznym wyrazem prac naukowych jest angażowanie się w ponadnarodowe projekty, granty, organizacje konferencji naukowych (m.in. w ramach projektu Food Marekts, EIT FOOD RIS Consumer Engagement Labs). Posiada aplikacje produktów będących wynikami badań naukowych lub prac rozwojowych prowadzonych w jednostce dokonane przez inne podmioty. Prowadzi współpracę ekspercką z instytucjami oraz przedsiębiorstwami opiniując projekty dotyczące innowacyjności. Autorka ekspertyz, m.in. dla UW, ARiMR, IOŚ-PIB, ECDF, Openfild i Instytutu Badawczego IPC, Urzędu Pracy w Poznaniu, PSDB Sp z.o.o. Wraz z rozpoznaniem teoretycznym i praktyczną realizacją koncepcji zrównoważonego rozwoju koncentruje zainteresowania na kierunku zmian w konsumpcji żywności określanym mianem zrównoważonej konsumpcji. Wykładowca w University of Debrecen, Slovak University of Agriculture in Nitra. Promotor ponad 70 prac licencjackich i inżynierskich oraz 15 prac magisterskich. Kilkukrotnie wyróżniona nagrodami indywidualnymi oraz zespołowymi JM Rektora UPP za osiągnięcia naukowe i organizacyjne.
- Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina: ekonomia i finanse.
- Specjalności naukowe: ekonomia rozwoju zrównoważonego, ekonomia środowiskowa, ekonomika behawioralna, ekonomika konsumpcji.
Kierunek: Ekonomia, WE UPP
- Badania marketingowe
- Ekonomika konsumpcji
- Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
- Seminarium dyplomowe
- Tworzenie i prowadzenie małej firmy
- Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
Kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka, WNoŻiŻ UPP
- Zasady prowadzenia małego przedsiębiorstwa
Kierunek: Jakość i bezpieczeństwo żywności, WNoŻiŻ UPP
- Podstawy zarządzania jakością
Kierunek Biotechnologia, WRiB UPP
- Zarządzanie jakością, projektami i własnością w biotechnologii
Artykuły
- Goryńska-Goldmann, E. (2024). Consumption of fruit and vegetables in Poland in the context of the European Union countries. Annals PAAAE (forthcoming).
- Klincewicz, K., Jacobsen, L.F., Dębska, K., Gazdecki, M., Goryńska-Goldmann, E., Król, K., Lähteenmäki, L., Wielicka-Regulska, A. Zatorska, M. (2024) Evolution of Motivation in Co-creation: Recruit, Retain and Complete in a Project on New Food product Co-Creation. Creativity and Innovation Management 2024, n/a, doi:10.1111/caim/12589.
- Goryńska-Goldmann E., Murawska A., Balcerowska-Czerniak, G. (2023). Consumer Profiles of Sustainable Fruit and Vegetable Consumption in the European Union. Sustainability 2023, 15, 15512. https://doi.org/10.3390/su152115512
- Murawska A., Goryńska-Goldmann E.(2023). Greenhouse Gas Emissions in the Agricultural and Industrial Sectors—Change Trends, Economic Conditions, and Country Classification: Evidence from the European Union. Agriculture 2023, 13, 1354. https://doi.org/10.3390/agriculture13071354.
- Goryńska-Goldmann E. (2022). Bread and other bakery and confectrionery products waste at retail stores - evidence from Poland. Annals PAAAE, vol XXIV, No 4, p. 65-79. DOI: 10.5604/01.3001.0016.1148.
- Świtek S., Gazdecki M., Sawicka Z., Goryńska-Goldmann E. (2022). The costs and intensity of chemical protection in the production of winter wheat in Poland depending on the wheat production scale on farm. Annals PAAAE 2022; XXIV (1): 283-299. DOI: 10.5604/01.3001.0015.7919.
- Tacznowski M., Gazdecki M., Goryńska-Goldmann E., Wielicka-Regulska A. (2022). Uwarunkowania reformy struktury organów kontroli żywności w Polsce - potrzeba wprowadzania zmian systemowych w Polsce Conditions for the Reform of the Structure of Food Control Authorities – the Need to Introduce Systemic Changes in Poland. Kontrola Państwowa, 1(402), p. 27-50. DOI: 10.53122/ISSN.0452-5027/2021.1.49.
- Zielińska-Chmielewska A., Abayeva L., Goryńska-Goldmann E. (2022). Solutions models for coffee waste products: evidence form Europe and Asia. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, Seria: Administracja i Zarządzanie, Vol. 59 No. 132, p. 41-47. https://doi.org/10.34739/zn.2022.59.05.
- Gazdecki, M., Goryńska-Goldmann E., Kiss M., Szakály Z. (2021). Segmentation of Food Consumers Based on Their Sustainable Attitude. Energies, 14, 3179. https://doi.org/10.3390/en14113179.
- Goryńska-Goldmann E., Gazdecki M., Rejman K. (2021). Benefits and Limitations of Methods of Measuring Food Losses and Their Economic and Non-Economic Significance – The Case of Bakery and Confectionery Industry. Environmental Protection and Natural Resources Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych , vol. 32, p. 20-28. DOI: https://doi.org/10.2478/oszn-2021-0011
- Goryńska-Goldmann E., Gazdecki M., Rejman K., Łaba S., Kobus-CisowskaJ., Szczepański K. (2021). Magnitude, Causes and Scope for Reducing Food Losses in the Baking and Confectionery Industry—A Multi-Method Approach. Agriculture 2021, 11, 936. https://doi.org/10.3390/agriculture11100936.
- Goryńska-Goldmann E., Gazdecki M., Rejman K., Kobus-Cisowska J., Łaba S. and Łaba R. (2021): How to prevent bread losses in baking and confectionary industry? - measurment, causes, management and prevention. Agriculture, 11(1), 19, doi: 10.3390/agriculture11010019.
- Goryńska-Goldmann E., Gazdecki M. (2020): Consumers engagement toward food brand – the case of dairy products. Folia Oecconomia Stetinesia, vol. 20, iss. 2, p. 134-151.
- Goryńska-Goldmann E., Gazdecki M. (2020): Searching for and perception of information by consumers in the light of the sustainable consumption idea — on the example of food markets. Marketing of Scientific and Research organizations, vol. 36, Issue 2, p. 1–18.
- Kobus-Cisowska J., Szulc P., Szczepaniak O., Dziedziński M., Szymanowska D., Szymandera-Buszka K., Goryńska-Goldmann E., Gazdecki M., Telichowska A. and Ligaj M. (2020): Variability of Hordeum vulgare L. cultivars in yield, antioxidant potential, and cholinesterase inhibitory activity, Sustainability, 12, 1938; doi:10.3390/su12051938.
- Goryńska-Goldmann E. (2020). Socio-environmental changes supporting sustainable food production and consumption. Acta Oeconomica Cassoviensia, vo.12, nr 1., p. 33-44.
- Kozera-Kowalska M., Goryńska-Goldmann E., Balog P. (2019): Business model as a path to improve the logic of management in agriculture - the case of the meat market [W]: Towards the Sustainability of Logistics in the Agri-Food Supply Chains : 3rd International Forum on Agri-Food Logistics and IV National Scientific Conference AGROLOGISTYKA, Poznań, Poland, June 26th-28th, 2019 / Sci. ed. board by Wajszczuk K., Kozera-Kowalska K.. Wyd. UPP, ISBN: 978-83-7160-946-6, s. 74-78.
- Dziedziński M., Goryńska-Goldmann E., Kobus-Cisowska J., Szczepaniak O, Marciniak G. (2019): Problem nadkonsumpcji suplementów diety przez Polaków, Intercatedra, 3(40), Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, s. 235–242.
- Marciniak G., Sapa A., Kobus-Cisowska J., Goryńska-Goldmann E., Marciniak M. (2019): Rozwój rynku żywności funkcjonalnej na przykładzie produktów nabiałowych, Intercatedra, 4(41), 2019, 357–367.
- Goryńska-Goldmann E. (2019): Disadvantageous behavior for achieving sustainable food consumption according to consumer opinions, Annals PAAAE, 21(3), 102-111. DOI: 10.5604/01.3001.0013.4084.
- • Goryńska-Goldmann E. (2019): Barriers To The Development of Consumption Sustainability: The Consumers’ Perspective on the Food Markets, International scientific conference; HRADEC ECONOMIC DAYS, Vol. 9(1), Double-blind peer-reviewed proceedings part I. of the international scientific conference Hradec Economic Days 2019, Hradec Králové, Czech Republic, s. 243-251.
- • Goryńska-Goldmann E., Gazdecki M. (2018): Consumers' awareness of the term sustainable consumption, International Scientific Days 2018. “Towards Productive, Sustainable and Resilient Global Agriculture and Food Systems.” Conference Pro-ceedings 316-329.
- Wojcieszak M., Goryńska-Goldmann E. (2018): Support of quality systems for agricultural products and foodstuffs from European funds, International Scientific Days 2018. “Towards Productive, Sustainable and Resilient Global Agriculture and Food Systems.” Conference Pro-ceedings; 557-572.
- Goryńska-Goldmann E., Poloreczki Z. (2018): Consumers Perception of Risks to the Development of Sustainable Consumption, Handel wewnętrzny nr 4(375) 1, 101-109.
- Goryńska-Goldmann E., Kozera-Kowalska M. (2018): Innowacje w zakresie komunikacji marketingowej na rynku produktów rolnych, Handel Wewnętrzny, 139-147.
- Kozera-Kowalska M., Goryńska-Goldmann E. (2018): Innowacje w zakresie promocji na przykładzie rynku mięsa wieprzowego, Handel wewnętrzny, IBRKK, zeszyt 3/2018, s. 151-161.
- Goryńska-Goldmann E. (2017). Building competitive advantage through product innovations based on raw material modifications. J. Agribus. Rural Dev., 4(46), 755–762.
- Goryńska-Goldmann E., Wojcieszak M. (2017). The use of structural funds in the processing and marketing of agricultural products. J. Agribus. Rural Dev., 3(45), 531–541.
- Goryńska-Goldmann E. (2017): The Dimensions of Enterprise Innovation vs Selected Trends on the Food Market, Zeszyty Naukowe Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego w Zielonej Górze, nr 6. s. 26-37.
- Goryńska-Goldmann E., Wojcieszak M. (2017). Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 jako źródło podnoszenia innowacyjności. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnych i Agrobiznesu, 19 (1), s. 44-51, DOI: 10.5604/01.3001.0009.8338.
- Goryńska-Goldmann E., Gazdecki M.,Wielicka-Regulska A. (2016): Quality of Life vs Consumers’ Behaviours and Food Habits, Intercathedra, Wydaw. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 32/2, s. 23-29.
- • Goryńska-Goldmann E., Adamczyk G., Gazdecki M. (2016): Awareness of sustainable consumption and its implications for the selection of food products, Journal Of Agribusiness And Rural Development 3(41) 2016, 301–308; DOI: 10.17306/JARD.2016.57.
- Gazdecki M., Goryńska–Goldmann E. (2016): Etnocentryzm konsumencki a wybrane przejawy postawy etnocentrycznej w stosunku do produktów żywnościowych, Marketing i rynek, nr 6, s. 185 – 199 (materiały udostępnione w formie elektronicznej).
- Goryńska-Goldmann E., Gazdecki M. (2016): Kryteria wyboru jako podstawa innowacyjności na rynku produktów regionalnych i tradycyjnych, Roczniki Naukowe SERIA, tom XVIII, zeszyt 6, s. 35-42.
Monografie i rozdziały monografii
- Goryńska-Goldmann E., Mytko W. (2021). Zrównoważona konsumpcja żywności. Wybrane działania wspierające jej rozwój. Wydawnictwo Difin Sp. z o.o. ISBN 978-83-8270-028-2.
- Goryńska-Goldmann E., Łaba S. (2020): Poradnik dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności w produkcji piekarsko-cukierniczej, Wyd. IOŚ-PIB, Warszawa, ISBN 978-83-60312-73-5.
- Goryńska-Goldmann E., (2019): Geneza i pojęcie żywności lokalnej w powiązaniu z ideą zrównoważonej konsumpcji [w]: Turystyka i Rozwój Regionalny. Ekonomiczno-społeczne determinanty rozwoju regionów, Red. naukowa Anna J. Parzonko, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, No. 11, 23–35. ISBN 978-83-7583-812-1.
- Goryńska-Goldmann E. (2019): Ewolucja rozwoju żywności lokalnej w kontekście idei zrównoważonej konsumpcji, [w]: Turystyka i Rozwój Regionalny. Ekonomiczno-społeczne determinanty rozwoju regionów, Red. nauk W. Bieńkowskiej-Gołasa, A. Sieczko, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, No. 12, s. 43 – 57. ISBN 978-83-7583-812-1.
- Goryńska-Goldmann E. (2018): Consumer information need in the food market [w]: „Relationships on food markets. Consumers’ perspectives”, pod red. nauk. M. Gazdeckiego i E. Goryńskiej-Goldmann, Wyd. UP Poznań, ISBN 978-837160-922-0, s. 103-123.
- Gazdecki M., Goryńska-Goldmann E. (2018) (red. nauk.): Relationships on food markets. Consumers’ perspectives. ISBN 978-837160-922-0; Wydawnictwo UP Poznań.
- "Opracowanie narzędzia badawczego do analizy postaw związanych ze zrównoważoną konsumpcją żywności" - projekt badawczy 41/2019/MINIATURA, numer decyzji w NCN DEC-2019/03/X/HS4/00542, kierownik projektu, 22.11.2019-22.11.2020.
- Call "EIT Food RIS Consumer Engagement Labs" (KAVA no. 19153) The European Institute of Innovation and Technology (EIT) is an EU body created by the European Union in 2008 to strengthen Europe’s ability to innovate. The EIT is an integral part of Horizon 2020, the EU’s Framework Programme for Research and Innovation (http://timo.wz.uw.edu.pl/cel/(link is external)) - projekt badawczy jest wspólną inicjatywą EIT Food CLC North-East sp. z o. o. i Uniwersytetu Warszawskiego (prof. Krzysztof Klincewicz, Magdalena Zatorska i zespołu) oraz krajowych konsorcjów interesariuszy z różnych krajów UE mającą na celu współtworzenie produktów i usług żywnościowych dla starszych konsumentów oraz wprowadzenie ich na rynek. Skład konsorcjum w Polsce: Poznań University of Life Sciences; Gminne Składy Sp. z o.o.; Folwark Wąsowo; COFACTOR Sp. z o.o.; Adam Mickiewicz University Foundation, Poznan Science Technology Park (AMUF/PSTP); wykonawca z ramienia jednostki naukowej - UPP, 2019 - 2020.
- Projekt code "EFOP-3.6.2-16-2017-00003; Projekt címe: Sport- Rekreációs- és Egészséggazdasági Kooperációs Kutatóhálózat létrehozása" University of Debrecen, Węgry. Course on health industry economy to the participants of the consumer behaviour group of the Sport, recreation and health industry cooperation research network project, współwykonawca projektu, 07.2018 - 03.2019.
- "Międzynarodowa konferencja naukowa: Relationships on food markets – two perspectives" - projekt DUN, MNiSzW 784/P-DUN/2018, kierownik projektu, 09.2018- 12.2018.
- "Ekonomiczne i poza ekonomiczne determinanty aktywności rynkowej młodych konsumentów i ich implikacje marketingowe" - projekt badawczy NCN: 3891/B/H03/2011/40, członek zespu badawczego, 05.2011-05.2014.
- Projekt "Food Markets" służący organizacji konferencji naukowych dotyczących aktualnych i istotnych kwestii dla rynków żywnościowych; platforma wymiany poglądów pomiędzy przedstawicielami świata nauki i praktyki - projekt koordynowany przez Katedrą Strategii Marketingowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu i Katedrę Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (http://www1.up.poznan.pl/rynkizywnosci/eng/en/home/), pod patronatem Polskiego Naukowego Towarzystwa Marketingu, (https://pntm.pl/(link is external)), od 11.2013.
- "Sektor usług żywieniowych jako kanał dystrybucji żywności" - projekt badawczy NCN: 0519/B/H03/2009/36, współwykonawca projektu, 05.2009-12.2012.
- "Zwyczaje spożywania pieczywa w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem wpływu czynników demograficznych i ekonomicznych" projekt promotorki NCN: 0519/B/H03/2009/36, wykonawca projektu, 09.2006-09.2007.
- Krajowy ekspert (aktywny od 2017 r.) do wydania opinii w ramach oceny operacji realizowanych w ramach działania WSPÓŁPRACA objętego PROW 2014-2020, w dziedzinie: 1) Przetwórstwo płodów rolnych i produktów zwierzęcych, 2) Żywność o konsument, których przedmiotem jest opracowywanie i wdrożenie lub znaczne udoskonalenie produktu, objętego załącznikiem nr 1 Traktatu o funkcjonowaniu w UE, lub nowych lub znaczenie udoskonalonych praktyk, procesów, technologii lub metod organizacji lub marketingu dotyczących produkcji, przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów objętych złącznikiem 1 do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej.
- Kordynator ds. współpracy pomiędzy University of Debrecen a Poznań University of Life Sciences w ramach. Projekt code: EFOP-3.6.1-16-2016-00022; 01.04.2017-30.09.2021.
- Kierownik zespołu ds.: opracowania eksperckiego „Straty i marnowania żywności w sektorze piekarsko-cukierniczym (ciastkarskim) w Polsce”, realizowanego w ramach projektu „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnowania żywności” (akronim PROM), w ramach strategicznego programu badań naukowych i prac rozwojowych GOSPOSTRATEG. Zamawiający: Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy.
- University of Debrecen, Hungary, Faculty of Economics and Business & Administration Institute of marketing and Commerce - akademic placement (07-10.2019); Staff Mobility for Teaching (09.2018; 09.2017).
- Slovak University of Agriculture in Nitra, faculty of Economics and Management - Staff Mobility for Teaching (05.2018).
- Przewodnicząca zespołu ds. Promocji na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (od 1 grudnia 2017 r.), wcześniej sekretarz (2012/2013 - 2016/2017) i pełnomocnik (2011/2012)
- Członek Rady Wydziału Ekonomiczno-Społecznego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (2016–2020).
- Członek Wydziałowej komisji ds. Nagród dla nauczycieli akademickich, WES UPP (2012-2016).
- Członek Komisji ds. Organizacji i Rozwoju WES UPP (2016-2020).
- Członek Uczelnianego Kolegium Elektorów UPP (2012-2016).
- Członek Rady Katedry Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie, WES UPP (2017-2020).
- Członek Rady Katedry Rynku i Marketingu, WES UPP (2008-2017).
- Koordynator współpracy partnerskiej pomiędzy Wydziałem Ekonomicznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu a Zespołem Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ziemi Krobskiej w Krobi.
- Współorganizator warsztatów/wykładów i pokazów w ramach Nocy Naukowców na UPP (od 2011).
- Współorganizator Festiwalu Nauki i Sztuki na UPP (od 2018).
- Współudział i organizacja warsztatów/wykładów w ramach Uniwersytetu III wieku na terenie UPP (2017, 2018).
- Opiekun studentów I roku WES, kierunek Ekonomia, WES UPP (rok akademicki 2009/2010; 2011/2012).
Udział w konsorcjach i sieciach badawczych
- Konsorcjum w ramach projektu EIT Food CLC Nort-East sp. z o.o. „Implementation of EIT Food RIS Consumer Engagement Labs activity in Poland” (KAVA no. 19153). Pozostali członkowie: Folwark Wąsowo (producent żywności ekologicznej), Składy Gminne (dystrybutor), Cofactor (start-up), Poznański Park Naukowo-Technologiczny, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu; [03. 2019 - 06.2020].
- Udział w pracach konsorcjum „Innowacyjne sposoby generowania wartości dodanej jabłek poprzez ich przetwórstwo na cele żywieniowe, kosmetyczne i farmaceutyczne z wykorzystaniem nowych energooszczędnych technologii” (wniosek numer 296293; w ramach konkursu Biograteg II). Pozostali członkowie: Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej MałopolskiInstytutu Samorządu Terytorialnego i Administracji; Regis Sp. z o.o.; Ecoplant Laboratories International Sp. z o. o.; Natur-vit; ZooLab Urszula Borgiasz; Ingenes Sp z o.o.; Dynamik Sp. z o.o.; eGmina, Infrastruktura, Energetyka Sp. z o.o.; funkcja: członek zespołu badawczego UPP, 2015.
- Członek komitetu zarządzającego Cost CA18119 „Who Cares in Europe?”; CA18119 PL, od grudnia 2018, zastępca delegata w ramach Management Committee MC.
Działalność na rzecz nauki poza Uczelnią
- Członek Polskiego Naukowego Towarzystwa Marketingu (od 2014)
- Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, oddział w Poznaniu (od 2013)
- Członek Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu (od 2003)
- Członek Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego, oddział w Poznaniu (od 2016)
- Członek Industrial Marketing and Purchasing Group (IMP-Group) (2019)