dr Elżbieta Goryńska-Goldmann

Absolwentka UWM Olsztyn. W 2007 r. obroniła pracę doktorską w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji uzyskując tytuł doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. Działalność naukowa skupiona wokół dwóch wiodących zagadnień, tj. analizy zachowań konsumentów oraz reakcji przedsiębiorstw na ich zmiany. Zaowocowało to badaniami dotyczącymi zachowań i zwyczajów konsumentów żywności, jako istotnego elementu kultury społeczeństwa, analizy rynku rolno-żywnościowego, jego podmiotów oraz ich innowacyjności i konkurencyjności, analiz marketingowych. Autorka lub współautorka około 80 prac twórczych, w tym 9 monografii naukowych lub rozdziałów w monografiach. Praktycznym wyrazem prac naukowych jest angażowanie się w ponadnarodowe projekty, granty, organizacje konferencji naukowych (m.in. w ramach projektu  Food Marekts, EIT FOOD RIS Consumer Engagement Labs). Posiada aplikacje produktów będących wynikami badań naukowych lub prac rozwojowych prowadzonych w jednostce dokonane przez inne podmioty. Prowadzi współpracę ekspercką z instytucjami oraz przedsiębiorstwami opiniując projekty dotyczące innowacyjności. Autorka ekspertyz, m.in. dla UW, ARiMR, IOŚ-PIB, ECDF, Openfild i Instytutu Badawczego IPC, Urzędu Pracy w Poznaniu, PSDB Sp z.o.o. Wraz z rozpoznaniem teoretycznym i praktyczną realizacją koncepcji zrównoważonego rozwoju koncentruje zainteresowania na kierunku zmian w konsumpcji żywności określanym mianem zrównoważonej konsumpcji. Wykładowca w University of Debrecen, Slovak University of Agriculture in Nitra. Promotor ponad 70 prac licencjackich i inżynierskich oraz 15 prac magisterskich. Kilkukrotnie wyróżniona nagrodami indywidualnymi oraz zespołowymi JM Rektora UPP za osiągnięcia naukowe i organizacyjne. 

Dziedzina, dyscyplina i specjalności naukowe: 
  • Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina: ekonomia i finanse.
  • Specjalności naukowe: ekonomia rozwoju zrównoważonego, ekonomia środowiskowa, ekonomika behawioralna, ekonomika konsumpcji.
Prowadzone przedmioty: 

Kierunek: Ekonomia, WE UPP

  • Badania marketingowe
  • Ekonomika konsumpcji
  • Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
  • Seminarium dyplomowe
  • Tworzenie i prowadzenie małej firmy
  • Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego

Kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka, WNoŻiŻ UPP

  • Zasady prowadzenia małego przedsiębiorstwa

Kierunek: Jakość i bezpieczeństwo żywności, WNoŻiŻ UPP

  • Podstawy zarządzania jakością

Kierunek Biotechnologia, WRiB UPP

  • Zarządzanie jakością, projektami i własnością w biotechnologii
Wybrane publikacje: 

Artykuły

Monografie i rozdziały monografii

Projekty badawcze: 
  • "Opracowanie narzędzia badawczego do analizy postaw związanych ze zrównoważoną konsumpcją żywności" - projekt badawczy 41/2019/MINIATURA, numer decyzji w NCN DEC-2019/03/X/HS4/00542, kierownik projektu, 22.11.2019-22.11.2020.
  • Call "EIT Food RIS Consumer Engagement Labs" (KAVA no. 19153) The European Institute of Innovation and Technology (EIT) is an EU body created by the European Union in 2008 to strengthen Europe’s ability to innovate. The EIT is an integral part of Horizon 2020, the EU’s Framework Programme for Research and Innovation (http://timo.wz.uw.edu.pl/cel/(link is external)) - projekt badawczy jest wspólną inicjatywą EIT Food CLC North-East sp. z o. o. i Uniwersytetu Warszawskiego (prof. Krzysztof Klincewicz, Magdalena Zatorska i zespołu) oraz krajowych konsorcjów interesariuszy z różnych krajów UE mającą na celu współtworzenie produktów i usług żywnościowych dla starszych konsumentów oraz wprowadzenie ich na rynek. Skład konsorcjum w Polsce: Poznań University of Life Sciences; Gminne Składy Sp. z o.o.; Folwark Wąsowo; COFACTOR Sp. z o.o.; Adam Mickiewicz University Foundation, Poznan Science Technology Park (AMUF/PSTP); wykonawca z ramienia jednostki naukowej - UPP, 2019 - 2020.
  • Projekt code "EFOP-3.6.2-16-2017-00003; Projekt címe: Sport- Rekreációs- és Egészséggazdasági Kooperációs Kutatóhálózat létrehozása" University of Debrecen, Węgry. Course on health industry economy to the participants of the consumer behaviour group of the Sport, recreation and health industry cooperation research network project, współwykonawca projektu, 07.2018 - 03.2019.
  • "Międzynarodowa konferencja naukowa: Relationships on food markets – two perspectives" - projekt DUN, MNiSzW 784/P-DUN/2018, kierownik projektu, 09.2018- 12.2018.
  • "Ekonomiczne i poza ekonomiczne determinanty aktywności rynkowej młodych konsumentów i ich implikacje marketingowe" - projekt badawczy NCN: 3891/B/H03/2011/40, członek zespu badawczego, 05.2011-05.2014.
  • Projekt "Food Markets" służący organizacji konferencji naukowych dotyczących aktualnych i istotnych kwestii dla rynków żywnościowych; platforma wymiany poglądów pomiędzy przedstawicielami świata nauki i praktyki - projekt koordynowany przez Katedrą Strategii Marketingowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu i Katedrę Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (http://www1.up.poznan.pl/rynkizywnosci/eng/en/home/), pod patronatem Polskiego Naukowego Towarzystwa Marketingu, (https://pntm.pl/(link is external)), od 11.2013. 
  • "Sektor usług żywieniowych jako kanał dystrybucji żywności" - projekt badawczy NCN: 0519/B/H03/2009/36, współwykonawca projektu, 05.2009-12.2012.
  • "Zwyczaje spożywania pieczywa w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem wpływu czynników demograficznych i ekonomicznych" projekt promotorki NCN: 0519/B/H03/2009/36, wykonawca projektu, 09.2006-09.2007.
Funkcje i stanowiska: 
  • Krajowy ekspert (aktywny od 2017 r.) do wydania opinii w ramach oceny operacji realizowanych w ramach działania WSPÓŁPRACA objętego PROW 2014-2020, w dziedzinie: 1) Przetwórstwo płodów rolnych i produktów zwierzęcych, 2) Żywność o konsument, których przedmiotem jest opracowywanie i wdrożenie lub znaczne udoskonalenie produktu, objętego załącznikiem nr 1 Traktatu o funkcjonowaniu w UE, lub nowych lub znaczenie udoskonalonych praktyk, procesów, technologii lub metod organizacji lub marketingu dotyczących produkcji, przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów objętych złącznikiem 1 do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej.
  • Kordynator ds. współpracy pomiędzy University of Debrecen a Poznań University of Life Sciences w ramach. Projekt code: EFOP-3.6.1-16-2016-00022; 01.04.2017-30.09.2021.
  • Kierownik zespołu ds.: opracowania eksperckiego „Straty i marnowania żywności w sektorze piekarsko-cukierniczym (ciastkarskim) w Polsce”, realizowanego w ramach projektu „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnowania żywności” (akronim PROM), w ramach strategicznego programu badań naukowych i prac rozwojowych GOSPOSTRATEG. Zamawiający: Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy.
  • University of Debrecen, Hungary, Faculty of Economics and Business & Administration Institute of marketing and Commerce - akademic placement (07-10.2019); Staff Mobility for Teaching (09.2018; 09.2017).
  • Slovak University of Agriculture in Nitra, faculty of Economics and Management - Staff Mobility for Teaching (05.2018).
  • Przewodnicząca zespołu ds. Promocji na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (od 1 grudnia 2017 r.), wcześniej sekretarz (2012/2013 - 2016/2017) i pełnomocnik (2011/2012)
  • Członek Rady Wydziału Ekonomiczno-Społecznego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (2016–2020).
  • Członek Wydziałowej komisji ds. Nagród dla nauczycieli akademickich, WES UPP (2012-2016).
  • Członek Komisji ds. Organizacji i Rozwoju WES UPP (2016-2020).
  • Członek Uczelnianego Kolegium Elektorów UPP (2012-2016).
  • Członek Rady Katedry Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie, WES UPP (2017-2020).
  • Członek Rady Katedry Rynku i Marketingu, WES UPP (2008-2017).
  • Koordynator współpracy partnerskiej pomiędzy Wydziałem Ekonomicznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu a Zespołem Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ziemi Krobskiej w Krobi.
  • Współorganizator warsztatów/wykładów i pokazów w ramach Nocy Naukowców na UPP (od 2011).
  • Współorganizator Festiwalu Nauki i Sztuki na UPP (od 2018).
  • Współudział i organizacja warsztatów/wykładów w ramach Uniwersytetu III wieku na terenie UPP (2017, 2018).
  • Opiekun studentów I roku WES, kierunek Ekonomia, WES UPP (rok akademicki 2009/2010; 2011/2012).

Udział w konsorcjach i sieciach badawczych

  • Konsorcjum w ramach projektu EIT Food CLC Nort-East sp. z o.o. „Implementation of EIT Food RIS Consumer Engagement Labs activity in Poland” (KAVA no. 19153). Pozostali członkowie: Folwark Wąsowo (producent żywności ekologicznej), Składy Gminne (dystrybutor), Cofactor (start-up), Poznański Park Naukowo-Technologiczny, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu; [03. 2019 - 06.2020].
  • Udział w pracach konsorcjum „Innowacyjne sposoby generowania wartości dodanej jabłek poprzez ich przetwórstwo na cele  żywieniowe, kosmetyczne i farmaceutyczne z wykorzystaniem nowych energooszczędnych technologii” (wniosek numer 296293; w ramach konkursu Biograteg II). Pozostali członkowie: Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej MałopolskiInstytutu Samorządu Terytorialnego i Administracji; Regis Sp. z o.o.; Ecoplant Laboratories International Sp. z o. o.; Natur-vit; ZooLab Urszula Borgiasz; Ingenes Sp z o.o.; Dynamik Sp. z o.o.; eGmina, Infrastruktura, Energetyka Sp. z o.o.; funkcja: członek zespołu badawczego UPP, 2015.
  • Członek komitetu zarządzającego Cost CA18119 „Who Cares in Europe?”; CA18119 PL, od  grudnia 2018, zastępca delegata w ramach Management Committee MC.

Działalność na rzecz nauki poza Uczelnią

  • Członek Polskiego Naukowego Towarzystwa Marketingu (od 2014)
  • Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, oddział w Poznaniu (od 2013)
  • Członek Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu (od 2003)
  • Członek Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego, oddział w Poznaniu (od 2016)
  • Członek Industrial Marketing and Purchasing Group (IMP-Group) (2019)