Zarządzanie przedsiębiorstwami agrobiznesu; ekonomia sektora rolno-żywnościowego i drzewnictwa
- nowoczesne instrumenty zarządzania przedsiębiorstwami (zarządzanie procesowe, holistyczne, zintegrowane),
- zarządzanie strategiczne (analiza strategiczna i planowanie strategiczne, określanie pozycji rynkowej),
- zarządzanie zasobami ludzkimi (efektywność gospodarowania zasobami ludzkimi, systemy motywacyjne, inwestowanie w kapitał ludzki, jakość i rola kapitału ludzkiego w rozwoju gospodarczym, rola kapitału intelektualnego w tworzeniu wartości dodanej przedsiębiorstw),
- zarządzanie marketingowe (analiza procesu zarządzania strategicznego i operacyjnego, analiza i plan marketingowy),
- zarządzanie logistyczne (analizy kosztów logistyki, sterowanie zapasami, logistyka zaopatrzenia, produkcji i dystrybucji, budowanie strategii logistycznych, zarządzanie łańcuchami dostaw, analiza ryzyka w procesach logistycznych, wykorzystanie nowych technologii [IT] w logistyce),
- zarządzanie gminą (analiza budżetu gmin, analiza działalności inwestycyjnej gmin, analiza podatku rolnego, podatków i opłat lokalnych gmin, itp.),
- ekonomia zrównoważonego rozwoju (badanie ekoefektywności gospodarstw i przedsiębiorstw rolnych, ocena stopnia zrównoważenia gospodarstw),
- efektywność ekonomiczna przedsiębiorstw agrobiznesu – cukrowni, mleczarni, itp.
- analiza regionalna, (np. regionalne zmiany czynników produkcji, produkcja żywca wieprzowego w ujęciu regionalnym, rozwój rolnictwa południowej wielkopolski na tle województwa wielkopolskiego i kraju, handel zagraniczny lub międzynarodowy produktami rolno-żywnościowymi).
- analiza ekonomiczna przedsiębiorstw (analiza finansowa firm, nowoczesne zasady inwestowania, analizy porównawcze spółek giełdowych, itp.),
- ekonomika i organizacja rolnictwa, ogrodnictwa i drzewnictwa (określenie czynników wpływających na ekonomikę produkcji podstawowych produktów rolnych, rachunek kosztów i wyników gospodarstw, opłacalność i rentowność produkcji, kształtowanie się cen produktów, Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej w zakresie rynku owoców i warzyw, cen i kosztów produkcji, aspekty ekonomiczne przetwórstwa owocowo-warzywnego, analiza rynku trzody chlewnej i wieprzowiny),
- turystyka i agroturystyka w Polsce i Unii Europejskiej (podmiot i przedmiot turystyki, wykonywanie działalności turystycznej; relacja turysta-organizator turystyki, potencjał turystyczny Polski, atrakcyjność turystyczna gminy/powiatu, pojęcie turystyki kulturowej i jej zakres, uwarunkowania prawne prowadzenia turystyki kulturowej, dziedzictwo kulturowe jako produkt marketingowy, pojęcie turystyki wiejskiej oraz administracyjno-prawne zagadnienia turystyki wiejskiej, wsparcie finansowe działalności turystycznej na wsi).
Prawo rolne, prawo żywnościowe, prawo gospodarcze i prawo pracy
- ochrona własności intelektualnej w przedsiębiorstwach i rolnictwie (patenty na wynalazki, ochrona odmian roślin, znaki towarowe, oznaczenia geograficzne),
- analiza i ocena polskich i unijnych przepisów prawnych w agrobiznesie (oddziałujących na rozwój obszarów wiejskich oraz organizację i prowadzenie działalności gospodarczej przez przedsiębiorstwa agrobiznesu),
- prawo gospodarcze (prowadzenie działalności gospodarczej, umowa leasingu, umowa najmu, franchising),
- prawo żywnościowe (GMO, rolnictwo ekologiczne, sprzedaż bezpośrednia, HCCP),
- ochrona prawna zwierząt gospodarskich (pojęcie, bezpieczeństwa i dobrostanu zwierząt, kontrole dobrostanu zwierząt),
- prawne i ekonomiczne aspekty prowadzenia gospodarki leśnej (pojęcie lasu i jego własności, organizacyjne aspekty zarządzania lasem, nadzór nad gospodarka leśną, opodatkowanie działalności leśnej),
- prawo łowieckie (odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez zwierzęta wolno żyjące),
- prawne i ekonomiczne aspekty związane z obrotem nieruchomościami (wycena nieruchomości, gospodarka nieruchomościami w gminach, powiatach i województwach, opłaty planistyczne i adiacenckie, przekształcenie gruntów rolnych i leśnych na cele budowlane i przemysłowe),
- ubezpieczenia gospodarcze w rolnictwie (w tym: ubezpieczenie a ryzyko produkcji, rodzaje i typy ubezpieczeń, zakres i przedmiot, świadczenia, prawa i obowiązki związane z ubezpieczaniem produkcji rolnej),
- ubezpieczenia i polityka społeczne (ZUS, KRUS, ubezpieczenia przedsiębiorców, ubezpieczenia pracownicze, świadczenia z ubezpieczenia, ubezpieczenie macierzyńskie, ubezpieczenie chorobowe, ubezpieczenie wypadkowe i emerytalno-rentowe, polityka socjalna na wsi, pomoc społeczna na obszarach wiejskich),,
- prawo pracy (zatrudnianie pracowników, pozaumowne źródła zatrudnienia, umowa o pracę, urlopy pracownicze, urlop macierzyński, wypowiedzenie umów o pracę, wygaśnięcie i ustanie stosunku pracy, spory ze stosunku pracy, zatrudnianie pracowników na podstawie przepisów szczególnych),
Problemy społeczno- gospodarcze rolnictwa, obszarów wiejskich i biznesu
- bezrobocie, ubóstwo, dysparytet dochodów, sytuacja finansowa gospodarstw domowych w świetle programów pomocy społecznej;
- rola i wykorzystanie funduszy Unii Europejskiej przez biznes;
- gospodarka finansowa jednostek samorządu terytorialnego: gminy, powiaty, województwa;
- e-biznes oraz informatyzacja produkcji rolnej;
- gospodarowanie środowiskiem w jednostkach samorządu terytorialnego (gospodarka odpadami, polityka ekologiczna, w tym polityka związana z pozyskiwaniem energii odnawialnej);
- zrównoważony rozwój w wymiarze lokalnym i regionalnym;
- spółdzielczość z perspektywy jej znaczenia społeczno-ekonomicznego;
- funkcjonowanie i finansowanie organizacji trzeciego sektora;
- problematyka konsumpcji z perspektywy przemian społeczno-ekonomicznych;
- współczesne wyzwania rynku pracy – aspekty społeczno-psychologiczne;
- funkcjonowanie specjalnych stref ekonomicznych w Polsce;
- kondycja finansowa i znaczenie wielkich korporacji w gospodarce polskiej w szczególności w sektorze rolno-spożywczym (w tym funkcjonowanie wielkich sieci supermarketów),
- kultura i etyka biznesu oraz znaczenie kodeksów dla funkcjonowania przedsiębiorstw;
- agroturystyka i aktywność turystyczna na obszarach przyrodniczo cennych;
- społeczna odpowiedzialność biznesu;
- rozważania teoretyczne z zakresie problematyki sprawiedliwości dystrybutywnej;
- ekonomia współdzielenia i nowe formy aktywności ekonomicznej;
- tworzenie i funkcjonowanie społeczności energii odnawialnej oraz energetycznych struktur społeczno-technicznych, prosumpcja;
- psychologia biznesu;
- socjologia wsi.
Pozostałe informacje
Więcej informacji na temat problematyki badań prowadzonych przez poszczególnych pracowników katedry prawa i organizacji przedsiębiorstw w agrobiznesie na stronie https://wes.up.poznan.pl/pl/jednostki/problematyka-badawcza-kpopa
Ostateczny temat pracy ustalany jest z Promotorem – brane pod uwagę są:
- pomysł i zainteresowania Dyplomanta,
- problematyka badawcza i możliwości kadrowe Katedry,
- specyfika kierunku studiów (sylwetka absolwenta).