Polityka gospodarcza, polityka rolna i polityka żywnościowa
- Makroekonomiczne uwarunkowania rozwoju sektora rolno-żywnościowego
- Polityka fiskalna a rozwój sektora rolno-żywnościowego
- Polityka pieniężna a rozwój sektora rolno-żywnościowego
- Finansowanie działalności gospodarczej w sektorze rolno-żywnościowym z uwzględnieniem środków unijnych i innych środków publicznych
- Rola bankowości spółdzielczej w finansowaniu rozwoju lokalnych form aktywności ekonomicznej
- Analiza wybranych elementów sytuacji finansowej przedsiębiorstw (analiza ekonomiczna, strategiczna przedsiębiorstw)
- Rozwój agrobiznesu jako subsystemu gospodarki narodowej w Polsce i UE
- Strategie rozwoju przedsiębiorstw sektora rolno-żywnościowego (agrobiznesu)
- Rozwój sfery usług w agrobiznesie
- Konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego
- Wpływ instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich
- Sytuacja dochodowa i polityka społeczna wobec obszarów wiejskich i ludności rolniczej
- Sytuacja ekonomiczna gospodarstw domowych: dochody, wydatki, spożycie i wyposażenie gospodarstw domowych w wybrane dobra trwałego użytkowania (na podstawie wyników badań budżetów gospodarstw domowych)
- Zmiany w wolumenie i strukturze wydatków na żywność oraz poziomie spożycia artykułów żywnościowych w gospodarstwach domowych w Polsce (na podstawie wyników badań budżetów gospodarstw domowych)
- Produkcja i spożycie podstawowych artykułów żywnościowych w Polsce na tle krajów UE – analiza przestrzenna i dynamiczna.
Geografia ekonomiczna, polityka regionalna i polityka rozwoju obszarów wiejskich
- Polityka regionalna na obszarach wiejskich
- Przestrzenne uwarunkowania aktywności ekonomicznej na obszarach wiejskich rozwój MSP
- Regionalne zróżnicowanie rozwoju sektora rolno-żywnościowego
- Strategie rozwoju regionalnego i lokalnego
- Konkurencyjność jednostek terytorialnych
- Procesy migracji ludności w wymiarze lokalnym i regionalnym
- Problemy zrównoważonego rozwoju gospodarczego
- Finanse Unii Europejskiej w rozwoju regionalnym i lokalnym
- Finansowanie działalności samorządów – analiza wpływów i wydatków budżetów gminnych lub powiatowych – studium przypadku
- Problemy rozwoju obszarów wiejskich w warunkach akcesji Polski do UE - wpływ instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej na rozwój obszarów wiejskich
- Determinanty rozwoju agroturystyki
Ekonomia międzynarodowa
- Modele równowagi ogólnej i cząstkowej w badaniach skutków zmian polityki gospodarczej i handlowej oraz integracji rynków
- Zmiany w handlu zagranicznym produktami rolno-żywnościowymi wybranych krajów lub ugrupowań regionalnych
- Konkurencyjność międzynarodowa sektora rolno-spożywczego wybranych krajów lub ugrupowań regionalnych
- Finanse międzynarodowe
- Globalne uwarunkowania rozwoju sektora rolno-żywnościowego
- Sytuacja wyżywieniowa bezpieczeństwo żywnościowe w skali globalnej, regionalnej i narodowej
- Problematyka żywności GMO
- Problematyka rolnictwa światowego – zagadnienia produkcyjne, ekonomiczne, rozwojowe
- Procesy globalizacji gospodarki światowej a sytuacja rolnictwa europejskiego.
Ekonomia integracji europejskiej
- Dynamiczne i statyczne efekty integracji na przykładzie funkcjonowanie UE
- Ewolucja WPR i jej wpływ na rolnictwo, agrobiznes i obszary wiejskie
- Finansowanie WPR, budżet rolny i UE
- Fundusze wsparcia rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich– analiza systemu, jego skuteczności i efektów
- Mechanizmy regulacji i organizacji rynków rolnych w UE: rynek mleka, zbóż, owoców i warzyw, wołowiny, wieprzowiny, cukru
- Pozyskiwanie środków z funduszy rolnych UE: dopłaty bezpośrednie, środki z funduszy rolnych UE
- Stan sektora rolno-żywnościowego w krajach UE
- Potencjał produkcyjny rolnictwa polskiego w UE – analiza struktur gospodarczych oraz poziomu zasobów i nakładów
- Produkcja oraz dochody w rolnictwie polskim i in. krajach UE
- Analiza porównawcza efektywności wytwarzania w rolnictwie UE
- Poziom, struktura i relacje na rynku cen środków produkcji dla rolnictwa, produktów rolnych i produktów spożywczych
- Analiza techniczno-ekonomiczna gospodarstw rolnych
- Polityka strukturalna Unii Europejskiej w rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich
- Modelowanie optymalizacji rozdysponowania środków finansowych na rozwój agrobiznesu i obszarów wiejskich w Polsce
- Zmiany Wspólnej Polityki Rolnej pod wpływem procesów globalnych i ich konsekwencje regionalne.
Zachowania konsumentów
- Modele i wzorce zachowań konsumentów
- Determinanty zachowań (ekonomiczne, społeczne, kulturowe)
- Zachowania konsumentów na rynkach branżowych (m.in. żywnościowym, finansowym, turystycznym)
- Marketing terytorialny (wizerunek regionu/miasta, identyfikacja i rozwój, strategie promocji miast/regionów).
Marketing i ekonomika konsumpcji
- Analizy marketingowe oraz strategiczne przedsiębiorstw
- Rola wybranych elementów marketingu miks (produktu, opakowania, ceny, promocji) w działalności przedsiębiorstw, promocji gmin i powiatów itp.
- Marka produktu- tożsamość, wizerunek marki, rola marki w procesie komunikacji marketingowej, marka jako determinanta wyborów konsumenta
- Ekonomika konsumpcji (ilościowe i jakościowe wzorce spożycia, uwarunkowania konsumpcji, ekonomiczne determinanty i prawidłowości konsumpcji, analiza sektora usług żywieniowych).
UWAGA
Przedstawione powyżej zakresy tematyczne mają charakter propozycji i mogą być modyfikowane w zależności od oczekiwań studentów i możliwości realizacyjnych badań. Istnieje także możliwość przedkładania przez studentów własnych propozycji tematyki prac magisterskich.