Makro i mikroekonomiczne uwarunkowania zrównoważonego rozwoju
- Sieci agrobiznesu jako czynnik zrównoważonego rozwoju
- Zależności przestrzenne między syntetycznymi miernikami poziomu rozwoju zrównoważonego i infrastruktury instytucjonalnej
- Ekologizacja przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej
- Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw agrobiznesu
- Zrównoważona konsumpcja
- Infrastruktura ekologiczna i jej stan i poziom rozwoju na obszarach wiejskich
- Bezpieczeństwo żywnościowe
- Wielowymiarowość procesów globalizacji, w szczególności handel międzynarodowy artykułami rolnymi
BEHAWIORALNE I NEURONALNE KORELATY PODEJMOWANIA DECYZJI PRODUKCYJNYCH I KONSUMPCYJNYCH W SEKTORZE ROLNO-ŻYWNOŚCIOWYM
- Ekonomia behawioralna w analizie zjawisk mikro i makroekonomicznych
- Wielowymiarowa analiza zachowań podmiotów w sektorze rolno-spożywczym w zakresie zrównoważonej produkcji i konsumpcji
- Dobrostan społeczny a decyzje konsumentów i producentów
- Neurofizjologiczne podstawy wyborów ekonomicznych (badania przy wykorzystaniu Eye-trackera, GSR, EEG)
- Postrzeganie i akceptacja działań Wspólnej Polityki Rolnej UE
- Postrzeganie sprawiedliwości podziału dóbr w sektorze publicznym
Źródła energii odnawialnej w gospodarce
- Globalne problemy surowcowo-energetyczne i ich wpływ na bezpieczeństwo energetyczne
- Źródła energii odnawialnej oraz ich efektywność ekonomiczna i ekologiczna
- Strategia rozwoju polskiej energetyki
- Polityka gospodarcza Unii Europejskiej i jej wpływ na rozwój energetyki odnawialnej
Rynek żywności ekologicznej
- Producenci żywności ekologicznej jako uczestnicy rynku
- Przetwórstwo żywności ekologicznej
- Kanały dystrybucji żywności ekologicznej
- Konsument żywności ekologicznej
Społeczne aspekty rozwoju ekonomicznego
- Poziom życia na obszarach wiejskich
- Niepewność dochodów i zatrudnienia ludności wiejskiej
- Aktywność zawodowa ludności na obszarach wiejskich
- Zabezpieczenia społeczne