Polityka gospodarcza, polityka rolna i polityka żywnościowa
- Makroekonomiczne uwarunkowania rozwoju sektora rolno-żywnościowego,
- Polityka fiskalna a rozwój sektora rolno-żywnościowego,
- Polityka pieniężna a rozwój sektora rolno-żywnościowego,
- Rozwój agrobiznesu jako subsystemu gospodarki narodowej w Polsce i UE,
- Konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego,
- Wpływ instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich,
- Sytuacja dochodowa i polityka społeczna wobec obszarów wiejskich i ludności rolniczej.
Geografia ekonomiczna, polityka regionalna i polityka rozwoju obszarów wiejskich
- Polityka regionalna na obszarach wiejskich,
- Przestrzenne uwarunkowania aktywności ekonomicznej na obszarach wiejskich i rozwój MSP,
- Regionalne zróżnicowanie rozwoju sektora rolno-żywnościowego,
- Strategie rozwoju regionalnego i lokalnego,
- Finanse Unii Europejskiej w rozwoju regionalnym i lokalnym,
- Problemy rozwoju obszarów wiejskich po akcesji Polski do UE - wpływ instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej na rozwój obszarów wiejskich,
- Determinanty rozwoju agroturystyki.
Ekonomia międzynarodowa
- Modele równowagi ogólnej i cząstkowej w badaniach konkurencyjności międzynarodowej i budowie scenariuszy rozwoju,
- Handel zagraniczny i metody pomiaru konkurencyjności międzynarodowej,
- Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w Polsce (krajach UE, na świecie),
- Finanse międzynarodowe,
- Badania wpływu liberalizacji światowego handlu rolnego na sytuację rolnictwa w skali globalnej, europejskiej i krajowej,
- Globalne uwarunkowania rozwoju sektora rolno-żywnościowego,
- Sytuacja wyżywieniowa (bezpieczeństwo żywnościowe, straty i marnotrawstwo żywności) w skali globalnej i regionalnej.
Ekonomia integracji europejskiej
- Problemy rozwoju sektora rolno-żywnościowego po akcesji Polski do UE,
- Sytuacja strukturalna, produkcyjna i efektywnościowa rolnictwa polskiego po integracji z Unią Europejską,
- Sektor rolny w krajach członkowskich UE, krajach kandydujących do UE oraz krajach Partnerstwa Wschodniego,
- Polityka strukturalna Unii Europejskiej w rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich,
- Modelowanie optymalizacji rozdysponowania środków finansowych na rozwój agrobiznesu i obszarów wiejskich w Polsce,
- Zmiany Wspólnej Polityki Rolnej pod wpływem procesów globalnych i ich konsekwencje regionalne.
Marketing i ekonomika konsumpcji
- Zachowania konsumenta (modele i wzorce zachowań, determinanty zachowań, proces decyzyjny),
- Marketing młodzieżowy oraz marketing w sporcie (zachowania rynkowe, aktywność rynkowa, komunikacja marketingowa, determinanty zachowań, segmentacja rynku, sponsoring, produkt i usługa w sporcie),
- Neuromarketing,
- Analizy marketingowe (otoczenie marketingowe, strategie marketingowe, plan marketingowy),
- Ekonomika konsumpcji (ilościowe i jakościowe wzorce spożycia, uwarunkowania konsumpcji, ekonomiczne determinanty i prawidłowości konsumpcji).
Analizy rynkowe
- Rynki branżowe np. zbożowy, olejarski, mleczarski, piekarski, owocowo-warzywny, gastronomiczny.
Handel detaliczny
- Zmiany w handlu, postrzeganie placówek handlowych, zwyczaje zakupowe, modele zakupu, kanały dystrybucji produktów żywnościowych.
Ekonomika przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
- Zarządzanie produkcją w przedsiębiorstwach,
- Systemy jakości,
- E-biznes,
- Sprawność innowacyjna przedsiębiorstwa (innovation fitness),
- Ekonomika mleczarstwa.
Agroturystyka
- Ekonomika agroturystyki, zarządzanie gospodarstwem agroturystycznym, popyt na usługi agroturystyczne, agroturystyka w świecie, nowe tendencje w agroturystyce.
Problematyka starzenia się społeczeństwa w Polsce, innych krajach Basenu Morza Bałtyckiego oraz w Unii Europejskiej
- Sytuacja społeczno-ekonomiczna gospodarstw domowych osób starszych, charakterystyka gospodarstw domowych, warunków mieszkaniowych, sytuacji demograficznej, zdrowotnej, dochodowej seniorów, standard ich życia i wzorce konsumpcji.
Ekonomia behawioralna